Wandelen met de kinderen; met deze tien tips wordt het wél leuk!

Speurtochten Schouwen-Duiveland

Ken je dat? Dat je zelf een frisse neus wil halen en lekker wil wandelen in een mooie omgeving? Maar dat het een hele uitdaging is om ervoor te zorgen dat de kinderen het ook leuk vinden? Met deze tips lukt het je vast om ze wel makkelijk mee te krijgen. De eerste tip kunnen we alvast verklappen: noem het nooit wandelen!

Noem het woord ‘wandelen’ en veel kinderen verstoppen zich spontaan onder het bed. Of ze gaan zo hevig protesteren dat je je plan om lekker een eindje te gaan stappen maar laat varen. Noem het daarom ook geen wandelen, maar verzin iets wat bij de leeftijd bij je kind past. Bijvoorbeeld ‘we gaan het grote bosmonster vangen’, ‘hertjes kijken’ of  ‘bomen klimmen’. Dat klinkt al een stuk spannender!

De natuur op Schouwen-Duiveland is één grote levende speeltuin! Kijk met de ogen van je kind naar de route die je wilt lopen. Zijn er klauterbomen of koprolduinen? Poeltjes om in te spetteren of misschien een hele gave uitkijktoren die ze kunnen veroveren? De speurtochten op deze website houden met al deze dingen natuurlijk rekening!

Volwassenen genieten er vaak van om lekker de pas erin te houden, terwijl kinderen liever een poosje op één plek blijven om een mooie stok te zoeken, tikkertje te spelen of even te voetballen. Om het leuk te houden, las je dus steeds pauzes in om ze lekker te laten ravotten of op ontdekking te gaan. 

Als de vraag ‘hoe ver is het nog?’ om de paar minuten wordt gesteld, is het de hoogste tijd voor een spelletje. Kunnen jullie over dat boomstammetje springen? Wie vindt de grootste dennenappel? Is het eindpunt nog ver weg, bedenk dan een spel waarbij je de kinderen verleidt lekker vlot door te lopen. Wie ziet als eerste de volgende mierenhoop of paddenstoel? Of een een picknickplekje waar we even wat eten?

Een speurtocht is de ideale manier om de kinderen op een leuke manier aan de wandel te krijgen. Jij kunt lekker genieten van de omgeving, terwijl de kinderen zich vermaken met het speuren. Op ontdekschouwen-duiveland.nl vind je bingokaarten, puzzeltochten en themaspeurtochten die je leiden naar de mooiste plekjes van het eiland.

Of je nu een goedgevulde picknickmand meeneemt, een kan met warme chocolademelk of gewoon een lekkere koek, de belofte van wat lekkers bij het volgende bankje zal zelfs de kleinste beentjes vlotter laten doorstappen.

Neem een leeg luciferdoosje mee en laat ze deze vullen met eikeltjes, blaadjes, schelpjes of andere dingen die ze vinden op de route. Thuis kun je er dan een mooi knutselwerkje van maken dat meteen een mooi aandenken is aan de wandeltocht!

Om het leuk te houden, ga je natuurlijk op pad met kleren die een beetje vies mogen worden en wel tegen een stootje kunnen. Een paar modderschoenen en zand in het haar, ach wat geeft het? Thuis kunnen de kinderen toch weer onder de douche?

Kinderen vinden het vaak heel leuk om de kleine kriebelbeestjes in het oude hout te bestuderen, een miertje tot in detail te bekijken of de sporen van een dier uit te vergroten. Wie weet wordt jouw kind wel de nieuwe Freek Vonk. Hoe gaaf is dat?

Heeft jouw kind hier absoluut het geduld niet voor, maar houdt hij of zij wel van een balletje trappen? Neem dan een voetbal mee en schop deze steeds voor je uit. Voordat je het weet zijn er kilometers gelopen.

Maak het jezelf makkelijk met wieltjes! Jij aan de wandel, de kids op step, skates of fiets. Waarom niet? Op die manier houd je lekker het tempo erin en worden de kinderen niet snel moe. Een ander voordeel is dat je meer meters kunt maken en dus ook meer van de omgeving kunt zien. Dus zoek een mooie, verharde wandelroute op en ga lekker op pad!

Meer blogs

nl_NLNederlands
Chat openen
1
Hallo 👋
Mijn naam is Elzelien. Hoe kan ik je helpen?
Hallo 👋
Mein Name ist Elzelien. Wie kann ich Ihnen helfen?